
مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو:
ساختارهای سنتی داروسازی نیازمند بازنگری هستند
دنیا در تمام عرصهها درحال تغییر و دگرگونی شگرفی است. این تحولات هر روز بیشتر از دیروز سرعت میگیرند و در حوزههای مانند داروسازی هم فاصلة بین کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه، روزبهروز افزایش مییابد. اگر در گذشته، میتوانستیم با کمی تلاش و پشتکار،
این فاصله را از بین ببریم، یا کم کنیم، اکنون این امکان فراهم نیست. هر دقیقهای که از قطار سریعالسیر پیشرفت و فناوری عقب بمانیم، به روزها تلاش برای جبران نیاز داریم. فناوران و فعالان حوزة سلامت ایران نیز در تکاپو هستند تا کشورمان را در ریل توسعه نگاه دارند و فاصلة توسعة فناوری و دانش را با دنیای پیشرفته کمتر کنند، اما موانع و سنگهای کوچک و بزرگی پیش رویشان است که گذر از این مسیر را برایشان دشوار میکند.
به گزارش مدرن مد، وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو بهعنوان رگولاتور حوزة سلامت، در رفع یا ایجاد موانع و سرعتگیرها در این مسیر، نقش کلیدی دارد. در همین زمینه، با مهدی پیرصالحی، معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو دربارة برنامهها و راهبردهای این سازمان بهمنظور فعالشدن سلامت دیجیتال و هوش مصنوعی در سلامت و پزشکی گفتوگو کردهایم.
مهدی پیرصالحی، معاون وزیر بهداشت، در گفتوگو با «ماهنامة توسعة فناوریهای نوین پزشکی» از سرعت زیاد تحولات در حوزة داروسازی و تجهیزات پزشکی سخن گفت و بر ضرورت آیندهنگری و بهرهگیری از فناوریهای نوین، مانند هوش مصنوعی، تأکید کرد. او به چالشها و فرصتهای فروش اینترنتی دارو پرداخت و راهکارهای سازمان غذا و دارو را برای تطبیق با عصر دیجیتال تشریح کرد.
او ضمن اشاره به نقش تحولآفرین فناوریهای نوین در صنعت داروسازی، بر سرعت زیاد تغییرات در این حوزه تأکید کرد و گفت: «ورود ابزارهایی مانند هوش مصنوعی، سبب شده است که تحولات اساسی در همة حوزهها ازجملة حوزة سلامت، که پیش از این در طول دههها رخ میداد، اکنون در بازههای زمانی کوتاهتر، همچون ماه یا حتی هفته، به وقوع بپیوندد.»
فروش اینترنتی دارو را نمیتوان نادیده گرفت
پیرصالحی با بیان اینکه تصور سنتی از داروسازی دیگر پاسخگوی نیازهای امروز نیست، تصریح کرد: «فروش اینترنتی دارو یکی از جنبههای جدید این تحول است که نمیتوان آن را نادیده گرفت. هرچند مخالفتهایی در این زمینه وجود دارد، خواستههای مردمی نشان میدهد که باید با تدوین آییننامههای مناسب و تقویت زیرساختها، این روش را بهصورت قانونی و امن پیادهسازی کرد.»
معاون وزیر بهداشت با اشاره به موانع موجود در فروش اینترنتی دارو گفت: «نبود نظارت کافی در این شیوه، احتمال سوءاستفاده و توزیع داروهای تقلبی را افزایش میدهد. همچنین، مسائل مهمی مانند سلامت دارو و حفظ محرمانگی اطلاعات بیماران، در آییننامههای فعلی بهخوبی دیده نشدهاند.»
او توزیع داروهای تقلبی، تجویز خودسرانه و ضعف در زنجیرة تأمین را ازجمله چالشهای مهم این حوزه عنوان کرد که نیازمند ساماندهی دقیقتری هستند. پیرصالحی به راهاندازی سامانة اپراتوری ـ رگولاتوری سلامت برای نظارت بر فروش اینترنتی دارو اشاره کرد و گفت: «این سامانه در جهت قانونیسازی فروش اینترنتی دارو، گامی مثبت است، اما هنوز چالشهایی مانند عدم یکپارچگی با زیرساختهای دارویی، پیچیدگیهای فنی و ضعف در آموزش کاربران در این زمینه وجود دارد که باید برطرف شود.»
ارائة تسهیلات مالی و آموزشی برای استفاده از هوش مصنوعی
نگاهی به خبرها و گزارشهای روزانة حوزة سلامت در دنیا، نشان میدهد که این حوزه با تکیه بر فناوریهای نوینی مانند هوش مصنوعی، با سرعت باورنکردنی درحال پیشرفت و تغییر است، تاجاییکه اگر صنعتگران و دانشمندان ما نتوانند بهموقع خود را با این تغییرات هماهنگ کنند، شاید برای همیشه دیر شود.
معاون وزیر بهداشت بهعنوان متولی اصلی برنامهریزی و سیاستگذاری در این زمینه، از برنامههای سازمان غذا و دارو برای تجهیز صنایع دارویی به فناوریهای پیشرفته خبر داد و اظهار کرد: «استفاده از هوش مصنوعی در تولید و توزیع دارو، میتواند نقش مهمی در تضمین کیفیت و سلامت محصولات داشته باشد. برای این منظور، تسهیلات مالی و آموزشی به تولیدکنندگان ارائه میشود و همکاری با دانشگاهها و مراکز پژوهشی نیز در دستور کار قرار دارد.»
پیرصالحی با تأکید بر اهمیت همراهی با تحولات دیجیتال گفت: «سازمان غذا و دارو درحال تدوین آییننامهها و دستورالعملهای جدیدی است که فروش قانونی و امن دارو را امکانپذیر میکنند. همچنین، سامانههای نظارتی آنلاین برای ردیابی داروها و حفاظت از اطلاعات سلامت بیماران راهاندازی خواهند شد.»
رئیس سازمان غذا و دارو با تأکید بر اهمیت هماهنگی میان فناوری و مقررات گفت: «عرضة اینترنتی دارو و بهرهگیری از هوش مصنوعی، گامهای بزرگی بهسوی آیندة داروسازی است. سازمان غذا و دارو برای ایجاد زیرساختهای لازم و نظارت بر این تحولات، برنامههای جامعی در نظر گرفته است که به ارتقای سلامت جامعه و بهبود دسترسی به خدمات دارویی منجر میشوند.»
تهیهوتنظیم: رویا کاکاوند