ارز ترجیحی

رقیب ما ارز ترجیحی است نه کالای با کیفیت خارجی

 

مدیرعامل شرکت زیست تشخیص سنجه، بزرگ‌ترین چالش این شرکت در سال‌های نخستین شروع به کار یعنی سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ واردات محصول خارجی با ارز ترجیحی عنوان کرده است و معتقد است: «در این سال‌ها رقیب اصلی ما ارز ترجیحی بوده است نه محصول با کیفیت خارجی.»

به گزارش مدرن مد، هادی باقری در گفت و گو با ماهنامه توسعه فناور‌های نوین پوزشکی می‌گوید:«در این دوره برای واردات محصول خارجی ارز ۴۲۰۰ تخصیص می‌دادند اما به من تولیدکننده اصلا ارزی داده نمی‌شد. این در حالی است که ما در تولید خود برای تهیه مواد اولیه ۳۰ درصد وابستگی ارزی داریم. در نتیجه ما باید مواد اولیه خود را با ارز آزاد تهیه می‌کریم. افزون بر این که قیمت برخی از مواد اولیه داخلی مانند مواد پتروشیمی و کاغذ نیز به نوعی وابسته به قیمت ارز است و هنگامی که ارز گران می‌شود قیمت این کالاها هم بالا می‌رود. در چنین شرایطی من تولیدکننده همه جا از واردکننده عقب می‌ماندم.»

او می‌افزاید:«به عنوان مثال من باید با دلار ۵۰ تا ۷۰ هزار تومان مواد اولیه داخلی و خارجی خود را می‌خریدم ولی وارد کننده محصول آماده را با ارز ۴۲۰۰ تومان تهیه می‌کرد. بنابراین می‌توان گفت چالش اصلی ما سیاست‌گذاری غلط ارزی بود. که خدا را شکر حل شد.»
مدیرعامل شرکت زیست تشخیص سنجه معتقد است که در واقع اجرای طرح تجهیزیار موجب خواهد شد که سرانجام تولیدکنندگان واقعی مشخص شوند.

او تاکید می‌کند:« با حذف ارز ترجیحی ما می‌توانیم محصولات‌مان را عرضه کنیم و بازار خوبی داشته باشیم. در زمینه صادرات هم همینطور است. ما می‌خواهیم با محصولات خارجی رقابت بکنیم اگه قیمت تمام شده من از قیمت تمام شده محصول چینی و هندی گران‌تر باشد نمی‌توانیم در بازار بین‌المللی رقابت کنیم. در حالی که مزیت اصلی ما این است که با حفظ کیفیت قیمت تمام شده کمتری داشته باشیم.»

باقری می‌افزاید:«این مزیت ما است چون ما توانسته‌ایم فناوری را بومی‌سازی کنیم و بخش بزرگی از مواد اولیه را هم خودمان در داخل کشور تولید کنیم. همین باعث کاهش قیمت تمام شده ما شده‌است.»

ارز ترجیحی

یکی از نگرانی‌های اجرای تجهیزیار افزایش قیمت شدید تجهیزات و ملزومات پزشکی است که موجب ابراز نگرانی‌هایی از سوی افراد مختلف شده است. اما مدیرعامل شرکت زیست تشخیص سنجه معتقد است با گرانی شدید در این زمینه مواجه نخواهیم بود.

او دلیل می‌آورد:«با توجه به ارتباطی که با تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی دارم، بیشتر این تولید‌کنندگان از ارز ترجیحی برخوردار نبودند و به گفته مسئولان بیشتر این ارز برای واردات استفاده می‌شده است. حالا اگر محصولی تولیدکننده داخلی داشته قطعا افزایش قیمت چندانی نخواهد داشت و افزایش قیمتش بر اساس همون تورم معمول جامعه و افزایش هزینه‌هایی مانند تورم سالانه حقوق و دستمزد و خرید مواد اولیه خواهد بود.»

باقری ادامه می‌دهد:«اما واردکنندگان که کالاهای‌شان را با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می‌کردند حالا مجبورند از ارزهای دیگر استفاده کنند بنابراین افزایش قیمت زیادی خواهند داشت، که البته تا جایی که می‌دانم هزینه این ارز تجهیزات پزشکی به جای وارد کننده یا تولید کننده به بیمه‌ها به عنوان تخفیف داده خواهد شد. بنابراین در نهایت برای مصرف کننده افزایش قیمت زیادی رخ نخواهد داد.»

او می‌افزاید:« حالا اتفاقی که رخ می‌دهد این است که واردات برای واردکنندگان دیگر توجیه اقتصادی نخواهد داشت. اما در نهایت برای کالاهایی که تولید داخل ندارد قطعاً سازمان غذا و دارو اقداماتی برای ادامه واردات انجام خواهد داد. ولی فضای رقابت درست برای محصولاتی که تولید داخل دارند فراهم خواهد شد.»

مدیرعامل شرکت زیست تشخیص سنجه در مورد این که آیا این شرایط موجب کاهش کیفیت کالاها و ایجاد ایران‌خوردهای جدید نخواهد شد، می‌گوید:« به طور کلی تولیدات پزشکی به دلیل این که با سلامت و جان مردم درارتباط است با حساسیت و سخت‌گیری بیشتری در تولید مواجه است و تولید کننده باید بیشتر به حفظ کیفیت توجه کنند. به نظر من هم این سخت‌گیری لازم است و اگر سخت‌گیری انجام نشود خب قطعاً ممکن است من تولیدکننده محصولات بی‌کیفیت‌تری تولید کنم.»

او تاکید می‌کند:« اما در حال حاضر در حوزه تولید تجهیزات پزشکی محصولات داخلی به دلیل همین سخت‌گیری‌ها کیفیت قابل قبولی دارند به صورتی که می‌توانند در بازارهای بین‌المللی هم حرفی برای گفتن داشته باشند.»

متن کامل این گفتگو را می‌توانید در ماره 66 (بهمن ماه ۱۴۰۳) ماهنامه توسعه فناوری‌های نوین پزشکی مطالعه بفرمایید.

 

تهیه و تنظیم: رویا کاکاوند

نوشته‌های مشابه