متخصصان یکی از شرکتهای دانشبنیان موفق شدند آلوپلاستیک استخوانی را با استفاده از فناوری نانو و با هدف ترمیم و تقویت بافتهای استخوانی تجاریسازی و تولید کنند.
بهگزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری، و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، شیما توکل، مدیرعامل شرکت دانشبنیان «فناوریهای زیست تقلید توکل» با اشاره به موفقیت این شرکت در تولید نخستین محصول آلوپلاستیک دنیا گفت: «این محصول که با استفاده از نانوفیبرهای پپتیدی و فرمولاسیونی منحصربهفرد ساخته شده، در آمریکا ثبت اختراع شده است. نانوفیبرهای پپتیدی خودآرا که در این محصول بهکار رفته است، در سال 2004 بهعنوان یکی از ده فناوری برتر دنیا در حوزة پزشکی بازساختی معرفی شده بود، ولی تاکنون، فقط یک محصول بندآورندة خون با استفاده از این فناوری در دنیا تجاری شده است.»
او افزود: «این نخستین محصول با کارایی خوب، حاوی دو جزء معدنی و آلی در مقیاس نانو است. این محصول نتیجة چهارده سال تحقیق و پژوهش مستمر بوده و کارآزمایی بالینی فاز دوم آن با موفقیت سپری شده است.»
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به تولید نمیمتیک پپتید نانوفایبر غلیظ و رقیق، دربارة کاربردهای این محصول دانشبنیان گفت: «این محصول نانویی، میتواند بهتنهایی استفاده یا در صورت صلاحدید پزشک، برای افزایش استحکام مکانیکی با مواد استخوانی دیگر مخلوط شود.»
توکل بیان کرد: «این محصول قابل تزریق است. تزریق میتواند برای بیماران با جراحیهای الیزاروف یا موارد بدون نیاز به جراحی باز از بیرون انجام شود. همچنین در بیمارانی که گرافت استخوانی پاسخ مناسبی نداده است و جراح نمیخواهد جراحی مجدد انجام دهد، کارایی زیادی دارد. این محصول نمونة مشابه داخلی و خارجی ندارد و در سال 1401، برگزیدة نخست جشنوارة رازی شد.»
مدیرعامل شرکت دانشبنیان فناوریهای زیست تقلید توکل به مزایای این محصول دانشبنیان اشاره کرد و افزود: «با استفاده از این محصول که با قیمتی مناسب در اختیار بیماران قرار میگیرد، روند استخوانسازی تسریع و بدون ایجاد عفونت و التهاب انجام میشود. همچنین بنابر نظر بیماران شرکتکننده در کارآزمایی، استفاده از آن سبب ازبینرفتن درد در مقابل گروه کنترل نیز شده بود. مخاطبان این محصول جراحان ارتوپد، دندانپزشکان، جراحان فک و صورت و پریودنتولوژی، و جراحان ستون فقرات هستند.»
توکل با بیان اینکه با تجاریسازی این محصول، ایران تنها کشوری است که توانسته این فناوری را در مسیر ترمیم استخوان کاربردی کند، افزود: «در تمامی محصولات موجود در دنیا، از پلیمرهای سلولزی یا پلیمرهای با منشأ انسانی و حیوانی استفاده شده است، درحالیکه جزء آلی محصول ما نانوفیبرهای پپتیدی خودآرای سنتزی هستند که بهصورت درجا در محل، به داربست تبدیل میشوند و به هیچ سورفاکتانت و کراس لینکری برای نانوفیبرشدن نیاز ندارند. طراحی نانوفیبرهای پپتیدی خودآرا بهگونهای است که خودبهخود به نانوفیبر تبدیل میشوند.
این برگزیدة جشنواره تحقیقات علوم پزشکی رازی با بیان اینکه واردات محصولات استخوانساز خارجی، همواره هزینههای گزاف ارزی را به حوزة سلامت تحمیل کرده است، ادامه داد: «محصولات وارداتی در مقایسه با محصولات ما قیمت زیادی دارند و بررسی روند استخوانسازی آن محصولات نشان داده است که نمونههای خارجی نسبت به محصولات شرکت ما، استخوانسازی کمتر و آهستهتری ایجاد میکردند.»
او دربارة مزایای محصول ساخت داخل نسبت به نمونههای مشابه خارجی توضیح داد: «محصولی که تولید کردیم، عفونت و التهاب در ناحیه ایجاد نمیکند. همچنین بهدلیل طراحی خاص آن، پراکندگی در فضای سینوسی نمیدهد و ساختار منسجمی دارد. این محصول همچون محصولات مشابه، در عکسهای رادیوگرافی، کدورت، که به مثبت کاذب منجر میشوند، ایجاد نمیکند. ضمن آنکه قیمت کمتری دارد و میتواند برای دندانپزشکی کاربردهای گستردهای داشته باشد و از تحلیل استخوان در ناحیة دندان کشیدهشده جلوگیری کند.»